Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Το Ευαγγέλιο, πραγματοποίηση των θείων υποσχέσεων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 10ης Νοεμβρίου 2013
(Γαλ. 1, 11 – 19)
Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης
Η Εκκλησία των Γαλατών κλυδωνιζόταν και κινδύνευε από αιρετικές διδασκαλίες ψευδοκηρύκων και ψευδαδέλφων. Πολλοί παρασύρθηκαν. Ο Παύλος όταν το πληροφορήθηκε, ιδιαίτερα προβληματίστηκε και προσπαθεί, με επιχειρήματα και τόνους πατρικούς, να τους επαναφέρει στο Ευαγγέλιο του Χριστού. Τους τονίζει ότι πρέπει να πεισθούν απολύτως για τις αλήθειες του Ευαγγελίου, τις οποίες ο ίδιος αυτοπροσώπως τους παρέδωσε και που δεν είναι λόγια ανθρώπων. Ο Παύλος δεν παρέλαβε το Ευαγγέλιο από άνθρωπο, ούτε καν από Απόστολο, αλλά κατευθείαν από τον Χριστό.
            Ο Παύλος κάνει αναδρομή στο παρελθόν του. Τονίζει την κακή συμπεριφορά του, όταν, όντας φανατικός λάτρης του Μωσαϊκού Νόμου, εδίωκε φοβερά τους Χριστιανούς. Πολεμούσε με μανία και προσπαθούσε να ξεριζώσει την Εκκλησία. Και ήταν τόσο φανατικός, που γρήγορα απέκτησε μέγιστη θέση μέσα στον Ιουδαϊσμό.
Όμως ο Κύριος τον έβγαλε θαυματουργικά από αυτόν τον ολέθριο δρόμο. Μέσα ήδη από την κοιλιά της μητέρας του, τον είχε επιλέξει και προορίσει για μέγα Απόστολό Του και κήρυκα του Ευαγγελίου Του. Λαμβάνοντας πολλές και μεγάλες θείες αποκαλύψεις, ο Παύλος δεν διδάχθηκε, ούτε δέχτηκε συμβουλές από κανέναν άνθρωπο, ούτε καν από τους άλλους Αποστόλους. Ο διδάσκαλος και ο φωτιστής του νου και της καρδιάς του ήταν ο ίδιος ο Χριστός.
Τα τονίζει όλα αυτά ο Παύλος, για να κάνει τους Γαλάτες να καταλάβουν και να εμπιστευτούν πλήρως και τελείως το Ευαγγέλιο, το οποίο δεν είναι έργο ανθρώπου, αλλά του ίδιου του Θεού.
Δεκαπέντε περίπου φορές σ’ όλη την επιστολή αναφέρει την λέξη «ευαγγελίζομαι», που σημαίνει «κηρύττω το Ευαγγέλιο». Τι είναι όμως το Ευαγγέλιο; Είναι η χαρμόσυνη αγγελία της Λύτρωσης, την οποία περίμενε αιώνες πολλούς η βυθισμένη στο σκοτάδι της πλάνης ανθρωπότητα. Είναι η πραγματοποίηση των αγαθών υποσχέσεων, που έδωσε ο Θεός, ήδη από την εποχή του Αδάμ. Είναι η απόλυτα αξιόπιστη βεβαίωση ότι ο Λυτρωτής και Σωτήρας ήλθε στη γη και «τοις ανθρώποις συνανεστράφη». Είναι η συμφιλίωση Θεού και ανθρώπων. Είναι κάθαρση των αμαρτιών με το χυμένο αίμα του ίδιου του Υιού του Θεού και η κατάλυση της τυραννίας του Άδη και του διαβόλου. Αποτελεί το πλήρες άνοιγμα των πυλών της Ουρανίου Βασιλείας και ιερό θησαυρό - παρακαταθήκη για την Εκκλησία και τους πιστούς.
Με πόση λοιπόν ευλάβεια, συγκίνηση και ενθουσιασμό πρέπει να παίρνουμε στα χέρια μας και κατόπιν προσευχής να μελετάμε το Άγιο Ευαγγέλιο και γενικά όλα τα βιβλία της Αγίας Γραφής! Πρόκειται για πρόσκληση, την οποία ο Θεός ο ίδιος απευθύνει προσωπικά στον καθένα μας. Ας φροντίσουμε να την κάνουμε αποδεκτή και να κατορθώσουμε την σωτηρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου